Hoe werkt de vereffening van een nalatenschap
Helaas is het niet vanzelfsprekend dat een nalatenschap probleemloos wordt verdeeld. In deze special staan we stil bij het onderwerp: vereffening.
Wanneer wordt een vereffenaar ingeschakeld? En wat zijn de taken die bij vereffening moeten worden uitgevoerd? Wij hebben het allemaal voor u op een rij gezet.
Bent u op zoek naar een professionele vereffenaar?
Advocaat mr. Jan Damstra regelt de afwikkeling van uw nalatenschap zorgvuldig.
Betrouwbaar
Professioneel
Gratis eerste advies
Hoe werkt de vereffening van een nalatenschap
Helaas is het niet vanzelfsprekend dat een nalatenschap probleemloos wordt verdeeld. In deze special staan we stil bij het onderwerp: vereffening.
Wanneer wordt een vereffenaar ingeschakeld? En wat zijn de taken die bij vereffening moeten worden uitgevoerd? Wij hebben het allemaal voor u op een rij gezet.
Bent u op zoek naar een professionele vereffenaar?
Mr. Jan Damstra regelt de afwikkeling van nalatenschappen zorgvuldig.
Betrouwbaar
Professioneel
Gratis eerst advies
De afwikkeling van een nalatenschap leidt soms tot spanningen.
Over schulden en nalatenschap
Na een overlijden staan er soms nog schulden open. Wanneer deze schulden de baten van de nalatenschap overstijgen, dan is het voor de erfgenaam verstandig om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Zo voorkomt de erfgenaam dat hij/zij in privé aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van de erflater.
Een beneficiaire aanvaarding moet worden ingeschreven in het boedelregister van de Rechtbank. U kunt dit zelf doen of met hulp van een notaris.
Met de inschrijving in het boedelregister is de nalatenschap echter nog niet afgehandeld. Als de nalatenschap negatief is en één of meer erfgenamen hebben beneficiair aanvaard, dan moet de nalatenschap worden vereffend.
Vereffening nalatenschap
Een vereffening heeft veel overeenkomsten met de afwikkeling van een faillissement. Heeft u hier geen ervaring mee, dan is vereffening niet eenvoudig.
Het kan verstandig zijn te verzoeken om de benoeming van een professionele vereffenaar. Dit komt meestal voor wanneer:
- u als erfgenaam niet in staat bent zelf te vereffenen, bijvoorbeeld omdat het een ingewikkelde nalatenschap betreft (bijv. met ondernemingen);
- erfgenamen het oneens zijn over de wijze van vereffenen.
In deze gevallen kunt u met een verzoekschrift aan de Rechtbank vragen om een professionele vereffenaar te benoemen. In het verzoekschrift draagt u zelf een vereffenaar voor.
Deze vereffenaar legt een verklaring af waarin hij/zij aangeeft bereid te zijn de vereffening af te handelen.
Een vereffenaar moet zich aan verschillende spelregels houden. Deze spelregels vindt u in de richtlijn Vereffening Nalatenschappen op Rechtspraak.nl.
Uitzonderingen
Goed om te weten: het komt soms voor dat kinderen een nalatenschap beneficiair aanvaarden, maar dat de langstlevende ouder hier niet voor kiest. De nalatenschap hoeft dan niet te worden vereffend.
Vereffening is ook niet nodig wanneer een executeur is benoemd. De executeur moet dan wel verklaren dat er binnen de nalatenschap voldoende baten zijn om schulden af te lossen. We noemen dit een ruimschoots voldoende-verklaring.
Benoeming vereffenaar
We schreven al dat erfgenamen een vereffenaar kunnen voordragen door middel van een verzoekschriftprocedure.
Bij de verzoekschriftprocedure worden alle erfgenamen betrokken. Is een erfgenaam het niet eens met de benoeming van een specifieke vereffenaar dan kan hij/zij een verweerschrift indienen bij de Rechtbank.
De Rechtbank zal vervolgens partijen uitnodigen op zitting om het verzoekschrift en verweerschrift toe te laten lichten. De rechter besluit daarna om de voorgedragen vereffenaar al dan niet te benoemen.
Benoeming zonder dat er sprake is van beneficiaire aanvaarding
Zijn er geen erfgenamen bekend? Dan kan een belanghebbende (bijvoorbeeld een bank of het Openbaar Ministerie) aan de Rechtbank vragen om een vereffenaar te benoemen.
Dit kan ook als niet bekend is of er überhaupt erfgenamen zijn.
Een voorbeeld
Een bank wil na een overlijden de geboden hypothecaire lening vorderen. Hiervoor is verkoop van de woning van de erflater noodzakelijk. De bank zal dan een vereffenaar laten benoemen door de Rechtbank. Deze vereffenaar kan de woning verkopen, waardoor het uitgeleende hypotheekbedrag weer terugvloeit naar de bank.
Ook andere schuldeisers kunnen een vereffenaar laten benoemen. Dit kan bijvoorbeeld als de erfgenamen over gaan tot het verdelen van de nalatenschap zonder dat de schulden van erflater eerst zijn voldaan. Deze situatie doet zich ook voor wanneer de schuldeiser het risico loopt helemaal niet te worden voldaan.
Tot slot is het mogelijk dat een schuldeiser van één van de erfgenamen een benoeming van een vereffenaar vraagt aan de Rechtbank.
Dit is mogelijk wanneer de belangen van de schuldeiser door een gedraging van de erfgenaam of executeur ernstig wordt geschaad.
Het aanstellen van een vereffenaar kan dus op verzoek van:
- erfgenamen
- belanghebbenden
- schuldeisers
- het Openbaar Ministerie
- schuldeisers van de erfgenaam.
Wat zijn de taken van een vereffenaar?
De taken van de vereffenaar lijken veel op de taken die een curator heeft in een faillissement.
Tot het takenpakket behoren:
- het als een goed vereffenaar beheren en vereffenen van de nalatenschap;
- vertegenwoordiging van alle erfgenamen in- en buiten rechte;
- opstellen met bekwame spoed van een onderhandse- of notariële boedelbeschrijving;
- oproepen van alle schuldeisers;
- betalen van alle schulden;
- het deponeren van een uitdelingslijst;
- het te gelden maken van goederen, waaronder auto’s, woningen en/of andere onroerende zaken;
- de nalatenschap afwikkelen en verdelen.
De vereffenaar zal alleen die goederen verkopen voor zover dat nodig is om de schulden van de nalatenschap (de schulden van erflater) te betalen. Dat betekent derhalve dat het niet zo is dat de vereffenaar alles verkoopt.
Zijn de schulden afgelost? Dan verdeelt de vereffenaar de overige aanwezige roerende en/of onroerende zaken danwel liquide middelen onder de erfgenamen.
Loon vereffenaar
Over het loon van de vereffenaar worden vaak vragen gesteld:
- Wie betaalt het loon van de vereffenaar?
- En wat is het uurtarief van de vereffenaar?
Het loon van de vereffenaar wordt betaald uit de nalatenschap. Als er geen geld in de nalatenschap zit, dan kan de vereffenaar ook niet worden betaald (tenzij de erfgenamen zich garantstellen voor het salaris).
De hoogte van het salaris van de vereffenaar wordt vastgesteld door de Rechtbank. Dit gebeurt aan de hand van een staffel. Deze is gelijk aan het salaris dat aan een curator in een faillissement wordt toegekend.
De vereffenaar kan pas zijn salaris uit de nalatenschap ontvangen als hij daarvoor toestemming heeft gekregen van de kantonrechter.
Een vereffenaar kan in de regel iedere 6 maanden om een tussentijdse salarisbeschikking vragen.
De meeste vereffeningen lopen 1 à 2 jaar. Aan het einde van de vereffening wordt het definitieve salaris vastgesteld.
Richtlijn vereffening nalatenschappen
Meer weten over de richtlijn vereffening nalatenschappen? Alle spelregels staan op een rij op de website Rechtspraak.nl.
Vereffenaar: kundig & onafhankelijk
Ieder erfrechtvraagstuk heeft eigen kenmerken. Om de vereffening probleemloos te laten verlopen is het van belang alle belangen zorgvuldig te wegen en binnen de kaders van de Richtlijnen Vereffening Nalatenschappen optimale oplossingen te vinden.
Als erfrechtspecialist kan ik de rol van vereffenaar voor u invullen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een vrijblijvende afspraak.