Checklist testament opstellen

Als u wel eens stil staat wat er allemaal geregeld moet worden bij overlijden dan denken de meeste mensen aan een uitvaartverzekering.

Toch is het goed om na te denken over wat er met uw nalatenschap wordt gedaan en hoe dat allemaal is geregeld en hoe het in zijn werk gaat als u een testament laat opstellen.

In dit artikel geven wij u een checklist voor het opstellen van een testament. Lees meer.

Bent u op zoek naar een executeur testamentair?

Executeur testamentairMr. Jan Damstra regelt de afwikkeling van uw nalatenschap zorgvuldig.

 Betrouwbaar

 Professioneel

 Gratis eerst advies

Checklist testament

Als u wel eens stil staat wat er allemaal geregeld moet worden bij overlijden dan denken de meeste mensen aan een uitvaartverzekering. Toch is het goed om na te denken over wat er met uw nalatenschap wordt gedaan en hoe dat allemaal is geregeld en hoe het in zijn werk gaat als u een testament laat opstellen. In dit artikel geven wij u een checklist voor het opstellen van een testament. Lees meer.

Bent u op zoek naar een executeur testamentair?

Executeur testamentairMr. Jan Damstra regelt de afwikkeling van uw nalatenschap zorgvuldig.

 Betrouwbaar

 Professioneel

 Gratis eerst advies

Bij het zelf opstellen van een testament kunt u zelf kiezen wat er met uw vermogen en bezittingen moet gebeuren, na overlijden.

De nalatenschap van de overledene, wordt zolang er geen testament aanwezig is, verdeeld volgens het erfrecht, zo zegt de wet. Bij het zelf opstellen van een testament kunt u zelf kiezen wat er met uw vermogen en bezittingen moet gebeuren, na overlijden. Als er kinderen in het spel zijn gaat een vast deel van de erfenis, volgens het erfrecht naar de wettelijke erfgenamen (legitieme portie).

Als u een testament opstelt, is het als eerste van belang te kiezen welk soort testament. U kunt kiezen uit de volgende soorten testament:

 • Langstlevende
 • Vruchtgebruik
 • Combinatie
 • Echtscheidings
 • Alleenstaande

Zelf testament bij overlijden opstellen

Een testament geeft u de mogelijkheid om ook niet-familie goederen of geld na te laten. Ook goede doelen of instellingen worden steeds meer in het testamenten opgenomen. Vastlegging over voogdij van uw kinderen, als beide ouders overlijden en bij wie ze terecht moeten komen, het zijn belangrijke zaken waar nogal wat bij komt kijken. Daarom bij deze een korte checklist wat er in een testament staat:

 • Zelf aangeven wie er in uw testament komt en wat u aan degene wilt nalaten
 • Erfgenaam aanwijzen, die uw woning (vruchtgebruik) krijgt
 • Goede doelen of instellingen kiezen
 • Vrienden of buren opnemen
 • Executeur testamentair kiezen die uw laatste wensen uitvoert
 • Een legaat opnemen, wat specifiek voor een persoon is
 • Mensen uitsluiten of mensen een groter deel geven

Een uitsluitingsclausule kunt u ook in uw testament laten opnemen, zodat u de partners van uw kinderen daarmee uitsluit. U zegt daarmee, dat uitsluitend uw kinderen erven en niet de 'koude kant'.

Advies inwinnen?

Wilt u juridisch advies bij het opstellen van uw testament? Mr. Jan Damstra helpt u graag. Neem vandaag nog contact op voor een gratis eerste advies.