Testament in de praktijk

Home » vraag & antwoord » Het verschil dat een testament maak – Vraag & Antwoord

Het verschil dat een testament maak – Vraag & Antwoord

In deze editie van Vraag & Antwoord staan we stil bij de vraag: wat er gebeurt bij een erfenis? Daarbij kijken we naar het verschil in de situatie met en zonder testament. We leggen uit wat een executeur doet, hoe een boedelvolmacht werkt, en waarom een verklaring van erfrecht belangrijk kan zijn.

Wie zijn de erfgenamen als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. In eerste instantie zijn dit de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen van de overledene. Als die er niet zijn, komen de ouders, broers, zussen, grootouders, of overgrootouders aan de beurt.

Wat gebeurt er als een erfgenaam al is overleden?

Als een erfgenaam al is overleden, gaan zijn of haar kinderen in de plaats. Dit heet ‘plaatsvervulling’. Zij verdelen dan het deel dat hun ouder zou hebben gekregen.

Wat is de wettelijke verdeling van een erfenis?

Bij de wettelijke verdeling gaat de hele erfenis naar de echtgenoot of geregistreerd partner, inclusief eventuele schulden. De kinderen krijgen hun deel pas wanneer de overgebleven ouder overlijdt, failliet gaat, of in de schuldsanering komt.

Ook kinderen die onterfd zijn hebben recht op een geldbedrag.

Wat gebeurt er als de overledene een testament heeft?

In een testament kan de overledene zelf bepalen wie de erfgenamen zijn en welk deel zij krijgen. Dit kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden of goede doelen. Kinderen die zijn onterfd, hebben nog recht op een geldbedrag, de ‘legitieme portie’.

Wat moet je doen als je wilt dat jouw partner erfgenaam wordt?

Als je samenwoont zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap, ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Om dit te regelen, moet je een testament laten opstellen waarin je je partner als erfgenaam aanwijst.

Advies erfrecht
Expert in erfrecht

Heeft u vragen over de vastlegging van uw nalatenschap? Of leidt de verdeling van een erfenis tot problemen? Onze advocaten helpen u graag.